Tolong yer

Bismillahirahmanirrahim..

Bersyukur ke hadrat-Mu Ya Allah kerana dengan segala kuasa-Mu kami masih lagi bernafas hingga ke hari ini dan iman kami masih lagi Engkau jaga. 

Sekarang masa untuk berintenet memang langsung takde. Asyik berulang alik dari Pahang ke Terengganu. Sekembalinya kami dari bercuti hari tu, terus dapat panggilan yg abah tengah tenat. Dari hospital Jerantut dan sekarang berpindah ke hospital Temerloh namun keadaan abah tetap sama. Langsung tiada tanda2 yg dia akan sedar. 

Keadaan sama bagaikan ditayang balik di depan mata. Keadaan abah sama dengan keadaan ayah dulu. Itu yg buat aku sedih. Dalam tak sanggup nak tengok tetap juga bersama2 mak mertua, suami dan ipar duai bergilir menjaga abah di hospital. Dengan bau ubat yg kadang2 meloyakan terpaksa di tahan demi seorang ayah. 

Sungguh aku sayangkan abah dan umi walaupun baru 2 bulan berada dalam keluarga ini. Mertua yg memang sporting habis. Namun keadaan ini memberikan kesan kepada semua orang. Namun kita sebagai manusia tidak akan pernah terlepas dari ujian dan dugaan. Semuanya dari Allah. Apa yg terbaik buat kita hanya Allah yg tahu kerana Dia Yang Maha Mengetahui. 

Dulu aku kehilangan ayah dan aku di ganti dengan kehadiran ayah mertua, namun kini adakah aku akan hadapi sebuah lagi kehilangan? Mintak dijauhkan. Semoga semuanya baik2 belaka. 

Ya Allah 
Engkau Maha Mengetahui akan segala perkara
Kami memohon kepada-Mu, 
sembuhkanlah bapa kami seperti dulu
Sungguh kami tidak sanggup untuk melihat penderitaannya
Sungguh kami tidak tega untuk membiarkan dia sakit
Namun tiada apa yg kami dapat lakukan melainkan berdoa kepada-Mu
Sesungguhnya hanya Engkau yg dapat menyembuhkan penyakit.

Kami semua sayang abah!!!!!

HeartNote : Hati tolonglah kuat macam dulu yer. Tolong doakan ayah mertua saya sembuh seperti dulu agar kami dapat bersama2 lagi. Semoga Allah redha. 

Keep Istiqamah :)

Saat Terlafaznya Akad

Bismillahirahmanirahim..

Alhamdulillah, praise to Allah. Hari ni genaplah sebulan Cik Onn jadi seorang isteri kepada seorang lelaki, Ahmad Hisyamuddin Bakri. Quiet a lot of question that I get after married. Ramai yg bertanya:
"Best tak kawin?"
"Apa perasaan bila dah jadi isteri orang ni?"

Truth to be told, I never thought I would marry with unexpected guy and my love stories would be like this. But, it's proven that Allah plan's is the best. Allah merancang apa yg terbaik buat hamba-Nya.

Nak kata aku jatuh cinta at the first sight tak jugak becos I don't know my feeling even the day before nikah I was crying and said that I didn't want to married that guy. Bahu kawan baik aku basah disebabkan tangisan yg tak berhenti tu. Kelakar giler bila ingat balik. hahaha~

Really. I was afraid. Boleh ke aku sayang dia ni? I always pray that i'll love him the moment I became his wife. Masa tu hati ni Allah je yg tahu. Masa tu aku fikir untuk memberontak tapi when I think about mom, I just follow their rentak. Persiapan tetap jugak aku buat walau dalam hati aku ni rasa nak jer lari dari semua ni. Yelah, ni kan zaman moden bukan zaman mak ayah dulu. Kawin aturan keluarga.

After that istikharah, I accept these marriage. Seriously, memang aku terima sebab mak. Restu dia yg penting. Berkat doa ibu, abang and kawan2 dan aku yakin dengan gerak hati yg Allah bagi ni, semuanya diteruskan. Mungkin ini yg terbaik.

Dan dengan itu....





At that moment baru la rasa berdebar2 tapi disebabkan 3 kali akad aku sendiri yg tergelak tengok wali aku a.k.a abang aku tergelak. hahaha~ Di saat sah akad "Aku terima nikahnya dengan mas kahwin yg tersebut itu" I became a wife to Ahmad Hisyamuddin Bakri. Very sad moment bila abang datang dekat untuk ambik tandatangan aku dan katanya "Sekarang kak tanggungjawab Hisyam bukan lagi along". Seriously I want to cry at that moment. Sebak. uwaaa~ Masa tu, I promise to myself that I'll love this guy with all of my heart.

Orang suruh kami salam tapi dibantainya gelak. Janggal. Tapi itu yg sweet :)

Teragak-agak nak salam. Kekok. Tapi itu yg sweet :)
Setiap kali lepas solat aku selalu berdoa agar Allah berikan aku jodoh yg terbaik pada pandangan-Nya dan cerita cinta yg terbaik buat aku. Alhamdulillah, eventhough semua ni beyond my expectation Allah gives me the best man for me and the best love story I could ever imagine. Dan sekarang aku betul2 percaya pada "Love After Marriage" sebab bukan semua yg akan dapat cerita cinta seperti ini. Bercinta bagai nak rak after nikah, it's amazing.

Asyik sengih jer kami ni sebab still kekok. Itu yg indah :)


Bersalam dengan abah, ummi and mak. 



Alhamdulillah, thank Allah for everything. He gives me what I need not what I want. I'm grateful for having families and friends who never stop supporting me. Terasa bahagia bila tengok orang lain bahagia. Terasa bahagia tengok ibu tersenyum sepanjang hari. Now I learn to love someone and I can think better but I know there will be long way to go after this and insyaAllah we can make it sebab kami bukan keseorangan. Have faith in Allah. Allah saves me from face another heartbroken and He send me this wonderful guy. We have Allah and Allah knows everything. Cukup indah aturan Allah.


Aku : Kenapa awak pilih saya?
Dia : Sebab hati dan agama awak. 

HeartNote : Today, quite a month I have a husband whom I used to hate and I proudly said that I just fell in love with him. Someone who really loves you will show you that they want you in the Halal Relationship, will prove to you that they need you and will remind you they love you and the most important thing he will be together with you till Jannah. InsyaAllah.
Bilakah jodoh itu akan sampai semuanya kerja Yang Maha Esa, kita sebagai manusia jangan pernah berhnti untuk terus berdoa. Jangan pernah sesekali putus asa pada Allah kerana hanya DIA yg memberi kebahagiaan. 

Keep Istiqamah :)


Review W-Day

Bismillahirahmanirrahim...

Semakin lama semakin kurang masa nak mengadap laptop kesayangan ambe ni. Yela, dulu bujang sekarang dah kawin. Dah macam lagu S.M Salim.hahaha~ But for today I just want to share about hantaran and mini pelamin yg Cik Onn DIY sendiri. Almaklumla, masa wat persiapan hanya sebulan jerk so memang simple la kan but nice (orang kata la) hahaha~

Ok, Check it out!!!

Al-Quran Digital

Ferrero Rocher ni faveret en suami

Main humban jer buah2 ni sume

Besarnya kaki en suami ni..hakhak~

Tali pinggang n Wallet

Ni terpaksa gabungkan. Kain Pelikat n Perfume untuk en suami

Baju Melayu untuk majlis sambut menantu nanti

Jam n Cincin. 


Kek
Last but not least...Jeng2..Mini Pelamin kitorang,


Mini pelamin yg simple, just untuk sarung cincin and bergambar. Sentuhan kreatif dari jiran2 yg baik. 

HeartNote: Terima kasih kepada semua yg terlibat secara langsung atau tak langsung. Semoga Allah redha.


Big gift from ALLAH

Bismillahirahmanirrahim..

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Dah lama tak update blog. Ok, rindu nak menaip sebenarnya tapi sekarang dah terbatas sikit. Almaklumlah sekarang ni dah bergelar seorang isteri. Alhamdulillah, dah 2 minggu bergelar isteri kepada seorang lelaki yg penyayang and of cos manja. :)

Orang kata 'love is sweet'.
Is it sweet like lolypop?

Tapi makan banyak lolipop boleh rosak gigi. hakhak~
Ok, dah mengarut.

Tapi betul cinta itu indah.
Its become sweet only after nikah. 

Why?
sebab couple is totally HALAL after nikah. 

"Rindu yg disubur-suburkan selepas nikah akan berbuah pahala yg tak sudah-sudah. Cinta terasa lebih indah selepas nikah" - Ustazah Fatimah Syarha


Dia lelaki yg aku tak pernah kenal sebelum ni. Namun takdir Allah mengatasi segalanya. Kami disatukan dalam ikatan suci pernikahan. Kini kami masih lagi belajar untuk menerima segala kelebihan dan kekurangan masing2. Alhamdulillah segalanya dipermudahkan oleh-Nya. Allah merancang dan mengatur apa yg terbaik buat kita.

Kadang-kadang rasa macam tengah bermimpi. Ada orang sayang, ada orang rindu, ada orang yg jaga kita. Ada orang yg akan imamkan kita bila solat. Rasa selamat sangat. Dulu masa bujang semuanya sendiri tapi sekarang ni semuanya berubah. Nak kena mintak izin suami untuk segala hal. Kalau dulu semuanya ikut kepala sendiri tapi sekarang semuanya berdua. Alhamdulillah sebab aku dikurniakan seorang suami yg memahami. Hai, bukan main liat lagi lidah ni nak panggil encik suami tu abang tapi akhirnya lepas seminggu kahwin dapat jugak panggil. Sabarnya dia layan kerenah aku ni. Terima kasih ye abang. hihihihi~

Encik suami..
Silalah bimbinglah diri ini menuju jalan-Nya kerana saya bimbang saya akan tergelincir dari landasan-Nya kerana saya cuma manusia biasa yg kadang-kadang alpa dan leka dengan nikmat dunia. Tolong lah sabar dengan kerenah-kerenah saya yg mungkin akan menguji kesabaran abang suatu hari nanti. Tolong dahulukan umi dan abah dulu sebelum saya ye kerana pada mereka terdapat syurgamu. Biarlah cinta yg mula berputik ini akan terus mekar hanya kerana-Nya. InsyaAllah. 

HeartNote: Now you already be my husband and I will give all my life to you, In The Name of Allah. Indahnya cinta aturan Allah, Subhanallah. Semoga kita bercinta hingga ke jannah-Nya. InsyaAllah. Semoga Allah redha.

Keep Isitqamah (^___^)